בימים מאתגרים אלו, גם כלבים עלולים לסבול מתופעות של לחץ וחרדה בעקבות האזעקות והרעש שמגיע בעקבותיהן. לחץ וחרדה אצל כלבים מתבטא ברעידות, ריור מוגבר, ליקוק כפות הרגלים, יבבות, ובמקרים קיצונים גם הקאות, תוקפנות ואי שליטה על צרכיו. הקושי הרב שיש הוא כמובן חוסר היכולת שלנו להסביר להם מה מתרחש, אולם באמצעות כמה הנחיות פשוטות, תלמדו כיצד לעזור לחבר הכי טוב שלכם. העניין המרכזי שחשוב לזכור הוא, שכלבים אינם מבינים מה המשמעות של האזעקה או הפיצוצים שהם שומעים, אבל הם כן מבינים לפי התגובה שלנו שמשהו קורה. כמו כן, כלבים בריאים שומעים רעשים פי 3 יותר חזק מבן אדם, ועל כן, אפשר להבין למה הם עלולים להיכנס למצב של לחץ וחרדה אם נשמעים רעשים שהם גם ככה מאד עצימים.
כשאתם רגועים – הכלב שלכם רגוע
השיטה הטובה ביותר להפחית תופעות של לחץ וחרדה אצל כלבים היא לשדר להם רוגע ושלווה. אם הם יקשרו בין התופעה של רעש חזק לבין ההתנהגות הרגועה שלכם, כמצב חיובי, הם ישארו גם כן רגועים. בהרבה מקרים של צעקות של בני המשפחה עם הישמע האזעקה, יכולה להיות השפעה שלילית על הכלב. לכן, מוטלת עלינו האחריות לנהוג בקור רוח גם כלפי הכלב שלנו. ישנם זנים של כלבים שנוטים יותר מבחינה גנטית לחוות חרדות, אולם עיקר העבודה מוטלת על ההתנהגות שלנו.
קישורים חיוביים והסחת דעת
אחת השיטות להפחית לחץ וחרדה אצל כלבים הוא לקשר את הסיטואציה למצב חיובי. למשל, ניתן להכין חטיף מיוחד או צעצוע שניתן לכלב רק בכניסה למרחב המוגן, ולא לתת אותו בשאר היום או בסיטואציות אחרות. כך הוא יקשר את הכניסה לממ"ד כמשהו חיובי. במקביל, החטיף הטעים/הצעצוע יסיח את דעתו מהרעש.
טעויות נפוצות
בעלי כלבים רבים מלטפים את הכלבים בזמן שהייה במרחב המוגן. פעולה זו היא כמובן חיובית, אלא שחשוב לשים לב שהכלב רגוע מלכתחילה, שכן אם הוא כבר רועד ובחרדה הוא למעשה מקבל חיזוק חיובי על התנהגותו ועל הסיטואציה. לכן, המצב האופטימלי הוא, שהכלב יכנס למרחב המוגן כשהוא כבר רגוע, על פי ההנחיות שהוזכרו קודם. טעויות נוספות הן כמובן לצעוק על הכלב או לנסות להכניס אותו בכוח למרחב המוגן. אלו התנהגויות שרק יגרמו לי לפחד ובעקבות כך, ייתכן שיהיה תוקפני או יסתגר בפינה משלו.
במידה והכלב חווה התקף חרדה, אין לגשת אליו אלא לתת לו להירגע לבד, לדאוג שיש לו מיטה וכלי עם מים ואוכל בקרבתו. בכל מצב שבו אינכם מצליחים להשתלט על הכלב, והתופעה חוזרת על עצמה במצבים של רעש חזק, יש לפנות למאלף/ת כלבים.
חרדות ודלקת כרונית
כפי שמתרחש אצל בני אדם, במצב של לחץ וחרדה יש עלייה בהורמוני סטרס. העלייה בהורמונים אלו גורמת לשינויים במערכת החיסון ועל כן עלולה לגרום לעלייה ברמות הדלקת. כלבים שסובלים מדלקת מפרקים כרונית וחווים חרדה, יתכן ונמצאים בסיכון להחמרה במצבם. על כן במצב כזה יש חשיבות גבוהה לדאגה למצבם הנפשי.
לסיכום, תופעות של לחץ וחרדה בעקבות רעש חזק הן תופעות נפוצות אך בהחלט ניתנות למניעה. סופות רעמים, אזעקות, ופיצוצים נשמעים לכלב בעוצמה רבה ועל כן עלינו לפעול ככל יכולתנו כדי שישאר רגוע. בסופו של דבר ההתנהגות שלנו היא שתשפיע על הכלב, וככל שאנחנו נהיה רגועים – כך גם הכלבים שלנו יהיו.
צוות המומחים של pharmorvet זמין עבורכם ויוכל לסייע בהתאמה של תוספי תזונה ייחודים שיכולים להקל על כלבכם במצב של דלקות.