טיפול בכלבה עם דלקת מפרקים בעזרת סידן קרבונט אמורפי (ACC)
רקע:
דלקות מפרקים הינן בעיה רפואית שכיחה ביותר בכלבים. כ-20% מהכלבים מגיל שנה ומעלה, ועד 80% מהכלבים בגילאי 8 ומעלה, מאובחנים עם דלקת מפרקים.1 המחלה נפוצה יותר בכלבים בוגרים ומבוגרים, מגזעים בינוניים וגדולים, ובכלבים הסובלים מיתר משקל, ושכיחותה עולה עם הגיל.
זוהי מחלה דלקתית כרונית ופרוגרסיבית, הגורמת עם הזמן להרס מתמשך והדרגתי של רקמות הסחוס והעצם המפרקית. המחלה מלווה בכאבים, צליעה, ירידה בפעילות ופגיעה באיכות החיים של הכלב ושל בעליו.
הטיפול במחלה מורכב, בין השאר, משילוב של הפחתת משקל, פיזיותרפיה, טיפול תרופתי סימפטומטי בתרופות ממשפחת נוגדי כאבים ודלקות שאינם סטרואידים (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs [NSAIDS]) במתן פומי או בהזרקות. לתרופות אלו תופעות לוואי רבות, בייחוד בשימוש ממושך. חלק מתופעות הלוואי הינן חמורות דוגמת דימומים במערכת העיכול או הפרעות במערכת קרישת הדם.
נכון להיום אין תרופות מאושרות לדלקת מפרקים לעיכוב המחלה, ועל כן קיים צורך בפיתוח תרופות חדשות, שלא רק יטפלו סימפטומטית בכאבים אלא גם יעכבו את התפתחות המחלה וישפיעו על התוצאה הסופית והפרוגנוזה של הכלב.
תיאור בעל החיים: לאקי, כלבה בוגרת, מעוקרת בת 9 מגזע לברדור, מתגוררת ברמת גן.
סיבת הפנייה לטיפול רפואי: לפני כשלוש שנים החלו להתפתח בהדרגה סימנים של כאב, צליעה על רגליים אחוריות, ופגיעה בתפקודים יומיומיים: קושי בהתרוממות משכיבה, הפסקות בעת הליכות ארוכות (נשכבת באמצע טיול), הזדקקות לתמיכה על מנת להיכנס למכונית (תא המטען), כאבים באגן לאחר טיולים ממושכים.
לאקי הגיעה לבדיקה בבית החולים הווטרינרי של ד"ר שרון רגב ברמת גן
בדיקה רפואית קלינית:
- צליעה על רגליים אחוריות תוך הימנעות מיישור מפרקי ירך בזמן הליכה, נוקשות בדגם הליכה
- קושי בהתרוממות ממצב שכיבה לישיבה ו/או עמידה לאחר מנוחה
- כאבים בעת יישור והנעת מפרקי הירך (שמאל יותר מימין)
- ירידה בטווח התנועה של מפרקי הירך
בדיקות אבחנתיות:
- בדיקות דם תקינות
- צילומי רנטגן: בוצע צילום רנטגן של מפרקי הירך (ימין ושמאל). צילום הרנטגן (צד ימין של העמוד) מעיד על תהליך של דלקת מפרקים כרונית מתקדמת הכוללת שינויים ניווניים של עצמות המפרקים, כולל:
- שחיקה של עצם האצטבלום (מכתש האגן)
- שחיקה ושינויים במבנה עצמות הירך (עיבוי צוואר וראש ואובדן המבנה המעוגל)
- היווצרות של זיזי עצם בעצמות המפרקים
- דחיסה של המפרק וירידה במרווח המפרקי (על רקע שחיקת סחוס)
בדיקות דם:
- בוצעו בדיקות דם (ספירת דם וביוכימיה- הכוללות, בין השאר, תפקודי כבד, תפקודי כליות, רמות חלבון, רמות סידן ופוספט ועוד)
- בדיקות דם היו תקינות לחלוטין
- לא הייתה עלייה ברמות הסידן בדם
אבחנה: דלקת מפרקים כרונית מתקדמת בשני מפרקי האגן
תוכנית טיפול:
- לאקי טופלה במשך כשנה במשכך כאבים (קרפרופן) ממשפחת תרופות נוגדות כאב ודלקת שאינם סטרואידים – NSAIDS. הטיפול עזר לסירוגין לכאבים, אולם הבעלים חשה כי תוצאות הטיפול אינן מספקות וחיפשה אחר טיפול חלופי בטוח וחדש.
- ד"ר סיגל קרופניק מהמרפאה הציעה לה להשתתף במחקר קליני חדש שבחן את בטיחות ויעילות הטיפול בסידן אמורפי (ACC) בדלקת מפרקים בכלבים.
- המחקר היה מבוקר (חלק מהכלבים קיבלו ACC וחלק קיבלו פלסבו- כלומר ללא חומר פעיל), כפול סמיות (גם הבעלים וגם הווטרינרים לא ידעו איזה כלב מקבל ACC ואיזה פלסבו). הטיפול ב-ACC החל באוקטובר 2021 ונמשך כחודשיים.
- מבלי ידיעת הבעלים והווטרינרית , לאקי נבחרה באופן רנדומלי להיות מטופלת בחומר הפעיל, ולא בפלסבו
- במהלך המחקר לאקי טופלה בסידן אמורפי ACC בתצורת אבקה, במינון של 20 מ"ג/ק"ג פעמיים ביום. הסידן עורבב עם מזון רטוב, פעמיים ביום.
ביקורות: בוצעו 14, 28 ו-56 ימים מתחילת הטיפול. במהלך הביקורות, בוצעו ללאקי בדיקות אורטופדיות ובדיקות קליניות ע"י הווטרינרית, והבעלים מילאה שאלוני הערכה על רמת הכאבים, רמת התפקוד, היכולת לבצע פעולות יומיומיות שבשגרה ועל איכות החיים. בבדיקה האחרונה של המחקר, כעבור חודשיים, בוצעו גם בדיקות דם חוזרות במטרה להעריך את בטיחות החומר. הווטרינרית והבעלים לא ידעו עד סוף המחקר האם לאקי מטופלת בסידן האמורפי או באבקת פלסבו.
בדיקה רפואית קלינית ואורטופדית ( כעבור חודשיים של טיפול בסידן אמורפי ):
- שיפור משמעותי בהליכה ובריצה. ללא צליעה ניכרת לעין
- ירידה משמעותית ברמת הכאבים בעת יישור והנעת מפרקי הירך
- שיפור בטווח התנועה של מפרקי הירך
הערכת כאב ותפקוד ע"י הבעלים:
- שיפור משמעותי בכאבים על פי הבעלים, היא שמחה ועליזה ולא נראית כאובה
- לאקי יוצאת לטיולים בשמחה ואיננה עוצרת ונשכבת במהלך טיולים
- לאקי קופצת לבד למכונית (תא המטען) ולא נזקקת לעזרה או תמיכה
הערכת הווטרינרית המטפלת:
- לאור השיפור הקליני, האורטופדי ועל סמך דיווחי הבעלים, ובהתחשב בכך שהטיפול התרופתי היחיד שקיבלה לאקי היה סידן קרבונט אמורפי, ניתן להסיק כי הטיפול בסידן קרבונט אמורפי סייע להפחתה של התהליך הדלקתי במפרקים ולהפחתת הכאבים.
- תוצאות המחקר הראו כי הטיפול ב-ACC הפחית את הכאבים ושיפר את התנועתיות ואת הביצוע של פעולות יומיומיות בכלבים שטופלו ב-ACC לעומת אלו שטופלו בפלסבו (תרופת דמה)
תוכנית טיפול להמשך: המשך מתן סידן אמורפי יומיומי וביקורת וטרינרית אחת לחצי שנה.
עדכון – פברואר – 2024:
- כשנתיים ו-3 חודשים מתחילת הטיפול, לאקי מרגישה מצוין. ללא כאבים, מטיילת הרבה, פעילה ומרוצה, מטיילת ומבלה הרבה בחוף הים.
- לאור השיפור במצבה, הבעלים החליטה לפני כ-3 חודשים להפסיק את הטיפול, ועד כה לאקי מרגישה מצויין. הבעלים עדכנה כי במידה ותהיה כל הרעה במצבה, היא תשוב לתת לה את הסידן האמורפי.
סיכום:
סידן קרבונט אמורפי (ACC), הינו חומר ייחודי המורכב מחלקיקים ננומטריים של סידן וקרבונט בעלי מסיסות וזמינות ביולוגית גבוהה מאד, המאפשרים ספיגה גבוהה של סידן הדרוש למטבוליזם של עצם, והפחתה של תהליכים דלקתיים במפרק המאופיינים בסביבה חומצית, וזאת באמצעות הבססה מקומית של הרקמה (ע"י הקרבונט). מחקרים פרה-קליניים הוכיחו כי ACC מפחית ספיגת עצם, מגביר מינרליזציה תקינה של רקמת העצם ומפחית אנזימים המעורבים בשפעול של דלקת מפרקית ובתהליכי ספיגת עצם.2,3 מנגנון הפעולה של החומר בשילוב עם הממצאים הקליניים החיוביים בבעלי חיים ובבני אדם, הובילו את חברת אמורפיקל להתחיל במסלול של אישור החומר כתרופה לטיפול במחלות מפרקים (בשלב ראשון בכלבים, ובהמשך בסוסים).
מקורות:
1 Anderson KL, O’Neill DG, Brodbelt DC, et al. Prevalence, duration and risk factors for appendicular osteoarthritis in a UK dog 514 population under primary veterinary care. Sci Rep 2018; 8. https://doi.org/10.1038/s41598-018-23940-z
2 Meiron OE, Bar-David E, Aflalo ED, et al. Solubility and bioavailability of stabilized amorphous calcium carbonate. J Bone 540 Miner Res. 2011;26:364-372. https://doi.org/10.1002/jbmr.196
3 Shaltiel G, Bar-David E, Meiron OE, et al. Bone loss prevention in ovariectomized rats using stable amorphous calcium 542 carbonate. Health 2013;5:18-29. https://doi.org/10.4236/health.2013.57a2003