טיפול בסוס עם שבר בחוליה צווארית בעזרת סידן קרבונט אמורפי (ACC)
רקע:
שבר בחוליות צוואר בסוסים איננו נפוץ כלל. שבר זה לרוב נגרם כתוצאה מטראומה (נפילה) בעת מירוצים או ריצת אימון במהירות גבוהה, הגורמת לכיפוף יתר, יישור יתר או סיבוב יתר צידי של הצוואר בזמן הנפילה. שבר זה הינו בעל פרוגנוזה גרועה להחלמה כאשר מערב גם פריקה של חולייה צווארית ופגיעה נוירולוגית שעלולה להוביל לרביצה ממושכת.
שבר צוואר בחוליות צוואר מספר 3 ו-4 (C3, C4) הינם הנפוצים ביותר בסוסי מירוצים. השבר הוא לרוב שבר לחץ על גוף החולייה המלווה בשבר של הזיז המפרקי articular process)).
המעורבות הנוירולוגית משתנה בין המקרים. רוב הסוסים לא יהיו מסוגלים להזיז את הצוואר ולרוב יחזיקו את הצוואר במנח מתוח עם ראש מורם יחסי. כאשר השבר כולל לחץ על התעלה העצבית, הסוס עלול להיות אטקסי (חוסר שיווי משקל, לא מסוגל לעמוד) ולסבול מנפילות חוזרות או חוסר יכולת לעמוד.
בספרות מדווחים מעט מאד מקרים של טיפול בסוסים עם שבר צווארי. במקרים המדווחים, בוצע ניתוח ובו ייצוב ותיקון השבר באמצעות פלטות וברגים בשל החשש שטיפול שמרני (לא ניתוחי) יביא לתהליך של איחוי לא תקין, עם יצירת קאלוס עודף (שגשוג עצם עודף) ויצירה של "גשר" בין חלקי השבר בצורה שתגביר את הלחץ על המרווח הבין חולייתי , מה שעלול להחמיר את המצב הקליני. קיים גם החשש שטיפול שמרני עלול להסתיים ב"אפקט דומינו" שבו דיסקים בין חולייתיים סמוכים עלולים לפרוץ בשל לחץ, אי יציבות והסטה של קו השבר, שכן תופעה זו דווחה במקרים בהם לא בוצע ניתוח לייצוב השבר. 1
תיאור בעל החיים: סוס ספורט בוגר, בן 8 שנים מגזע קווטר, שוקל כ-500 ק"ג, מתגורר בחווה בצפון
סיבת הפנייה לטיפול רפואי: הגיע למרכז הווטרינרי "כח סוס" בנהריה (אוגוסט 2023) בשל טראומה צווארית שנגרמה בעקבות החלקה ונפילה בעת פעילות גופנית.
בדיקה רפואית קלינית:
- הסוס מתקשה להניע את הצוואר ומעדיף לא להניע אותו לצדדים באופן יזום
- בבדיקה נמצא טווח תנועה ירוד בצוואר, מגבלה תנועתית וסימני כאב
- נראית נפיחות רקמה רכה בצוואר, דו צדדית. הנפיחות חמורה יותר בצד ימין מאשר בצד שמאל.
תוכנית אבחון וטיפול:
- טיפול בתרופה נוגדת כאבים ודלקת- פרויקוקס ל-7 ימים, מנוחה מוחלטת בתא
- ביצוע צילומי רנטגן בעוד 7-10 ימים, לאחר שהנפיחות תרד והכאב יפחת
בדיקות אבחנתיות (אוגוסט 2023):
- צילומי רנטגן: בוצעו צילומי רנטגן של הצוואר.
- בצילומי הרנטגן נראה קו שחור אלכסוני הנמתח לאורך גוף חוליה מספר 4 וחוצה את הזיז המפרקי articular process)) ואת לוח הקשת (Neural arch) ומגיע עד לתעלת השדרה.
אבחנה:
- צילום הרנטגן מעיד על שבר אלכסוני, לא מוסט של חוליה צווארית מספר 4. השבר כולל את גוף החולייה, זיז מפרקי ואת לוח הקשת ומתמתח עד תעלת השדרה
תוכנית טיפול:
- מנוחה מוחלטת בתא. הוחלט להימנע מניתוח בשלב זה לאור שהסוס אינו רובץ ולא ניכרת אטקסיה.
- המשך טיפול בתרופה נוגדת כאבים ודלקת- פרויקוקס ל-7 ימים נוספים
- התחלת טיפול בסידן אמורפי (אבקה) במינון של 7.5 מ"ג/ק"ג פעמיים ביום (בוקר וערב), עם המזון למשך 3 חודשים
- צילומי רנטגן חוזרים כעבור 3 חודשים והחלטה על המשך טיפול
בדיקות: בוצעה כעבור 3 חודשים מתחילת טיפול בסידן אמורפי (אוקטובר 2023)
- הסוס מרגיש טוב, ללא נפיחות של רקמה רכה בצוואר. טווח תנועה צווארי- תקין
- בצילומי רנטגן חוזרים: ניכר שיפור רדיולוגי משמעותי. קו השבר נראה הרבה פחות שחור ונראים אזורים של בניית עצם לאורך קו השבר
תוכנית טיפול:
- התחלה של טיולים עם רצועה- 15 דקות ביום למשך חודשיים
- החל מהחודש השלישי, הארכת טיול עם רצועה ל-30 דקות טיול ביום
- המשך טיפול בסידן אמורפי (אבקה) במינון של 7.5 מ"ג/ק"ג פעמיים ביום (בוקר וערב), עם המזון למשך 3 חודשים
- ביקורת בעוד חודשיים-שלושה
- צילומי רנטגן חוזרים בעוד 3 חודשים
ביקורת: כעבור 3 חודשים (מרץ 2023)
- בדיקה קלינית: הסוס מרגיש מצוין, ללא כאב, ללא מגבלת תנועה צווארית
- בצילומי רנטגן חוזרים: שיפור משמעותי באיחוי השבר לאורך כל קו השבר. קשה מאד לראות את הקו השחור בגוף החולייה ובאזור התחתון. עדיין נראה קו דק מאד בצבע שחור, בעיקר בזיז העליון של החולייה, מתאים לשלבים אחרונים של תהליך האיחוי.
תוכנית טיפול:
- חזרה לפעילות מלאה ולשגרת אימוני ספורט
- הפסקת טיפול בסידן אמורפי
הערכת הווטרינרית המטפלת: לאור השיפור הקליני (חזרה לפעילות, טווח צווארי תקין, ללא נפיחות או כאבים בצוואר) והשיפור הרדיולוגי (איחוי השבר בצורה מיטבית וכמעט מלאה), ובהתחשב בכך שהסוס לא עבר ניתוח לייצוב השבר (כמקובל בספרות המדעית) והטיפול התרופתי היחיד שקיבל הסוס היה סידן קרבונט אמורפי (למעט טיפול נוגד כאבים בשבועיים הראשונים), ניתן להסיק כי הטיפול בסידן קרבונט אמורפי סייע משמעותית לתהליך איחוי העצם, הפחתת הדלקת המלווה את תהליך השבר וההחלמה, ולחזרה לפעילות מלאה, וזאת על אף המורכבות של טיפול בשברי צוואר בסוסים. החלמת השבר היתה טובה ולא ניכרו סימנים אופיינים אפשריים של שגשוג יתר של עצם או יצירת "גשר" של עצם ויצירת לחץ עצבי.
סיכום: קלציום קרבונט אמורפי (ACC), הינו סידן ייחודי המורכב מחלקיקים ננומטריים של סידן וקרבונט בעלי מסיסות וזמינות ביולוגית גבוהה מאד, המאפשרים ספיגה גבוהה של סידן הדרוש למטבוליזם של עצם, איחוי עצמות ועידוד תהליכי החלמה של עצם, כמו גם הפחתה של תהליכים דלקתיים בעצם המאופיינים בסביבה חומצית (באמצעות הבססה מקומית של הרקמה (ע"י הקרבונט)). מחקרים פרה-קליניים הוכיחו כי ACC מפחית ספיגת עצם, מגביר מינרליזציה תקינה של רקמת העצם ומפחית אנזימים המעורבים בשפעול של דלקת מפרקית ובתהליכי ספיגת עצם 2,3.
מנגנון הפעולה של החומר בשילוב עם הממצאים הקליניים החיוביים בכלבים ובסוסים בטיפול במחלות ופתולוגיות של עצמות (שברים, דלקות מפרקים, ציסטות בעצמות), הובילו את חברת אמורפיקל להתחיל במסלול של אישור החומר כתרופה לטיפול במחלות מפרקים (בשלב ראשון בכלבים, ובהמשך בסוסים) ולפיתוח עתידי של תרופה להחלמת שברים בסוסים.
מקורות:
1 Rossignol 2015_ Internal Fixation of Cervical Fractures in Three Horses. Veterinary Surgery 45 (2016) 104–109
2 Meiron 2011_Solubility and Bioavailability of Stabilized Amorphous calcium Carbonate_J Bone Miner Res
3 Shaltiel 2013_Bone loss prevention in ovariectomized rats _Health