cropped-pharmorvet-002.png

טיפול בעטלפי פירות צעירים עם בעיות שלד מבניות ע"י סידן קרבונט אמורפי

גן החיות התנ"כי, ירושלים

 

רקע: מינרליזציה לא תקינה של הסחוס והעצמות הינה הממצא הנפוץ ביותר במחסור בוויטמין  Dאו ברמות סידן. לא תמיד ניתן לדעת האם המחסור בוויטמין D או בסידן הינו הגורם למינרליזציה הלא תקינה של העצמות או למעשה מהווה תוצאה של מתן לא תקין או ספיגה נמוכה מדי של סידן ופוספור. מחסור בסידן באופן כרוני עלול לגרום להפרעות במטבוליזם של העצמות ולהתפתחות של תהליך פתולוגי שנקרא Osteosclerosis (אוסטיאוסקלרוזיס) בו מתרחשת סקלרוזה (התעבות, התקשות) של העצמות ועלייה בנפח רקמת העצם באזור הטרבקולרי (הפנימי) של העצמות.

אוסטיאוסקלרוזיס בבעלי חיים עלול להיגרם בשל פגיעה במטבוליזם תקין ומאוזן של שחלוף עצמות והוא מתאפיין בירידה בספיגה תקינה של עצם או מעלייה מוגברת בבניית עצם. במילים אחרות, התהליך נגרם בשל פגיעה באיזון שמתקיים באופן טבעי בגוף בין בנייה לספיגת עצם. בניגוד לאוסטיאופורוזיס, בה מתרחשת ירידה בצפיפות העצם, אוסטיאוסקלרוזיס מתרחשת עלייה לא תקינה בצפיפות העצם.1

המאפיינים הרדיולוגים של פגיעות במינרליזציה של השלד בפרטים צעירים עקב מחסור בסידן הם: הרחבה והתעבות של לוחיות הגדילה של העצמות בקצות העצם, שקיעה מרובה פתולוגית של חומר אורגני שלא עבר מינרליזציה (osteoid) ע"י תאים בוני עצם בעצמות (אוסטיאובלאסטים) וכן עיכוב בתהליכי מינרליזציה ופירוק עצם ע"י תאים מפרקי עצם (אוסטיאוקלסטים).

במחקר שנערך בחולדות צעירות בשלבי גדילה שסבלו ממחסור מכוון בוויטמין D שגרם לתהליכי אוסטיאוסקלרוזיס משמעותיים בעצמות, נמצא כי טיפול במתן של רמות סידן הדרושות לשמירה על רמות סידן ופוספור תקינות בגוף, הביא לשיפור בסימנים ולמינרליזציה תקינה גם ללא תוספת של ויטמין D.1

במחקר שנעשה בעטלפי פירות ובחן את ההעדפות בבחירת הפירות על פי תכולת הסידן בהם תוך אפשרות לצריכת סידן באמצעות ליקוק אבני סידן מלאכותיות, נמצא כי עטלפים צעירים בשלב גדילה צורכים כמות גדולה יותר של סידן מאשר פרטים בוגרים, בדומה לנקבות עטלפים בשלב ההיריון, בשל דרישה מוגברת לסידן בעת הצמיחה. 2

מכאן שעבור עטלפים החיים בתנאי שבי, יש להבטיח תזונה בעלת רמות סידן גבוהות, ולטפל בתוספי סידן בעלי זמינות ביולוגית גבוהה וספיגה מוגברת מהמעיים, על מנת להבטיח התפתחות תקינה של השלד ומניעה של מחלות מטבוליות של העצמות.

 

תרביות בקטריולוגיות: נלקחו דגימות מהכיבים הפתוחים במפרקים לבדיקת מעורבות חיידקים. התרביות היו שליליות, ונשללה אפשרות לדלקת עצם על רקע זיהום חיידקי

טיפול: בשלב ראשון, העטלפים טופלו בתרופה ממשפחת תרופות נוגדות כאבים ודלקת שאינם סטרואידים (NSAIDS) וכן ניתן כיסוי אנטיביוטי רחב טווח כמניעה ובשל הסיכוי שאולי בכל זאת קיימת מעורבות חיידקית על אף התרבית השלילית.

הטיפול בנוגדי הדלקת ובאנטיביוטיקה לא הועיל ולא נראה שיפור רדיולוגי בצילומי רנטגן חוזרים

המשך אבחון- היסטופתולוגיה: לאור תמותה של אחד מחמשת העטלפים הצעירים, נשלחה גופתו לאבחון היסטופתולגי. ממצאי הבדיקה הראו אובדן של ארכטקטורת העצם, עיבוי של העצם הטרבקולרית, הפחתה משמעותית ברקמת מח עצם ומילוי שלו ברקמה פיברוטית ושקיעה של חומר אורגני אוסטאודי (Osteoid), [חתך מספר 1]. ברמה התאית, נצפה רוב משמעותי של תאים בוני עצם (אוסטיאובלסטים) ולא נצפו תאים מפרקי עצם (אוסטיאוקלאסטים), [חתך מספר ]2.

 

 

אבחנה: אוסטיאוסקלרוזיס חמור מאד ומתקדם על רקע מחסור מטבולי בסידן

בדיקות דם: רמות סידן נמוכות ורמות פוספט גבוהה מהנורמה, מתאימות לממצא הרדיולוגי וההיסטולוגי

תוכנית טיפול: לאור האבחנה של אוסטיאוסקלרוזיס על רקע מטבולי, הוחלט על מתן סידן אמורפי ל-4 העטלפים הנותרים.

  • טיפול בסידן אמורפי (אבקה) במינון של 1000 מ"ג/יום מעורבב במזון
  • צילומי רנטגן חוזרים

ביקורת: במהלך חודשי הטיפול, נצפה שיפור משמעותי, ירידה בנפיחות העצמות ותהליך ריפוי של הכיבים. העטלפים החלו להפגין שיפור ביכולת התעופה שלהם.

תיאור בעלי החיים: 5 עטלפי פירות אוסטרלים צעירים מסוגGrey-headed flying fox  (עטלף פירות אפור ראש), גן החיות התנכ"י, ירושלים, תצוגת עטלפים.

סיבת הפנייה לטיפול רפואי: קשיי תעופה ונפיחות מפרקים.

בדיקה רפואית קלינית:  בבדיקה רפואית במרפאת גן החיות נראה כי העטלפים סובלים מנפיחות במפרקי הגפיים (עצמות הרדיוס והקרפוס), עיוות במבנה בגפיים, ובחלק מהפרטים אף נצפו כיבים פתוחים באזור המפרקים.

           

 

בדיקות אבחנתיות:

  • צילומי רנטגן: בוצעו צילומי רנטגן של השלד. בצילומי הרנטגן נראים אזורים של נפיחות משמעותית של רקמת העצם באזורי מפרק שורש כף היד והמרפק של הרגליים הקדמיות (כנפיים), אזורי שגשוג רקמת גרמית אל מול אזורים בהם רקמת העצם דלילה מאד.

   

 

צילומי רנטגן חוזרים:

  • שיפור רדיולוגי משמעותי הכולל ירידה בנפיחות העצמות, שיפור במינרליזציה של העצמות.

   

 

הערכת הווטרינרית המטפלת: לאור השיפור הקליני (חזרה לתעופה תקינה) והרדיולוגי (שיפור במינרליזציה והפחתת נפיחות העצם), ובהתחשב בכך שהטיפול התרופתי היחיד שקיבלו העטלפים במהלך התקופה שלאחר הטיפול הראשוני, היה סידן קרבונט אמורפי, ניתן להסיק כי הטיפול בסידן קרבונט אמורפי סייע להפחתת התהליך הפתולוגי בעצמות על רקע מחסור בסידן, והחזיר את שחלוף העצמות למצב מטבולי תקין.

תוכנית טיפול להמשך:

  • שחרור מהמרפאה וחזרה לתצוגת העטלפים
  • המשך מתן סידן אמורפי באותו המינון עד סיום גדילה, ולאחר מכן הפחתת מינון והמשך מתן כחלק משגרת הטיפול היומיומית

סיכום: קלציום קרבונט אמורפי (ACC), הינו סידן ייחודי המורכב מחלקיקים ננומטריים של סידן וקרבונט בעלי מסיסות וזמינות ביולוגית גבוהה מאד, המאפשרים ספיגה גבוהה של סידן הדרוש למטבוליזם של עצם, והפחתה של תהליכים דלקתיים המאופיינים בסביבה חומצית, וזאת באמצעות הבססה מקומית של הרקמה (ע"י הקרבונט)  המאפיינת מחלות דלקתיות. מחקרים פרה-קליניים הוכיחו כי ACC מפחית ספיגת עצם, מגביר מינרליזציה תקינה של רקמת העצם ומסייע בנרמול מצבים פתולוגיים של פגיעה בשחלוף עצם על רקע מטבולי או דלקתי.3,4

מנגנון הפעולה של החומר בשילוב עם הממצאים הקליניים החיוביים במינים שונים של בעלי חיים, וביניהם גם בטיפול בדלקות מפרקים, הובילו את חברת אמורפיקל להתחיל במסלול של אישור החומר, בשלב ראשון, כתרופה לטיפול במחלות מפרקים (בשלב ראשון), ובהמשך לטיפול בהחלמת שברים ובמחלות של אי תקינות במטבוליזם של עצם (בשלב שני).

 



מקורות:

1 Weinstein 1984_ Bone histomorphometry in vitamin D-deficient rats infused with calcium and phosphorus

2 Nelson 2005_ Fruit Choice and Calcium Block Use by Tongan Fruit Bats in American Samoa

3 Meiron 2011_Solubility and Bioavailability of Stabilized Amorphous calcium Carbonate_J Bone Miner Res

4 Shaltiel 2013_Bone loss prevention in ovariectomized rats _Health

*https://aaep.org/sites/default/files/issues/RadiographJudy.pdf

**https://www.atlantaequine.com/pages/client_lib_PDsynovitis.html

Scroll to Top